Analiza pitne vode
Pitna voda je po definiciji voda v njenem prvotnem stanju ali po pripravi. Namenjena je pitju, kuhanju, pripravi hrane ali za druge gospodinjske namene.
Pitna voda je ključen del prehrane in zdravja ljudi, zato je skrb za kakovostno pitno vodo nekaj, za kar je odgovoren vsak uporabnik le-te in ne le upravljavci vodovodnih omrežij. Vir pitne vode ni le sistem z oskrbo pitne vode, temveč so tudi vodna zajetja, voda iz cistern, voda namenjena za pakiranje idr.
Z analizami le-te pripomoremo k hitremu odkrivanju vsakega odklona od normalne vrednosti in tako lahko učinkovito in hitro ukrepamo proti poslabšanju njene kakovosti. Le tako poskrbimo za varnost pitne vode in posledično zdravje ljudi. Z zavedanjem in odgovornostjo do kakovostne pitne vode se lastnik sam odloči o potrebnih analizah.
V Eurofins ERICo Slovenija d.o.o. nudimo kemijske in mikrobiološke analize pitne vode, ki so zahtevane v prilogi I (del a, b in c) pravilnika o pitni vodi (Ur.l. RS, št. 19/04 z dne 1.3.2004, vključno z vsemi spremembami in dopolnitvami pravilnika). Analize izvaja strokovno laboratorijsko osebje z večletnimi izkušnjami s področja okoljskih preiskav.
Za analize, ki jih sami ne izvajamo, imamo razvito mrežo podizvajalcev priznanih evropskih laboratorijev. Naša pooblastila dovoljujejo spremljanje pitne vode z namenom notranjega nadzora upravljavcev vodovodnih sistemov.
Zakaj Eurofins ERICo Slovenija?
Nudimo hitro pipravo ponudbe po željah in potrebah naročnika, ne-/akreditirano vzorčenje pitne vode, hitro in zanesljivo izvedbo analiz, rezultate v dogovorjenem času ter strokovno pomoč na področju oskrbe s pitno vodo.
Mikrobiološke analize
Clostridium perfringens (vključno s sporami) | Koliformne bakterije |
Število kolonij pri 22 °C | Število kolonij pri 37 °C |
Escherichia coli | Enterokoki |
Kemijske analize
Svinec | Tetrakloroeten in Trikloroeten |
Enterokoki | Trihalometani – vsota |
Akrilamid | Vinil klorid |
Antimon | Živo srebro |
Arzen | Aluminij |
Baker | Amonij |
Benzen | Barva |
Benzo(a)piren | Celotni organski TOC |
Bor | Električna prevodnost |
Bromat | Klorid |
Cianid | Koncentracija vodikovih ionov (pH vrednost) |
1,2-dikloroetan | Mangan |
Epiklorohidrin | Motnost |
Fluorid | Natrij |
Kadmij | Oksidativnost |
Krom | Okus |
Nikelj | Sulfat |
Nitrat | Vonj |
Nitrit | Železo |
Pesticidi | Policiklični aromatski ogljikovodiki |
Pesticidi – vsota | Selen |
*vir: pravilnik o pitni vodi (ur.l.RS št.51/17)