Eurofins Slovenija SI >> Novice >> 15. Simpozij mlinarstva, pekarstva in slaščičarstva

15. Simpozij mlinarstva, pekarstva in slaščičarstva

Sidebar Image

Naš cilj je, da strankam ponudimo maksimalno podporo na vseh področjih, zato smo se z namenom pridobivanja novih znanj udeležili simpozija mlinarstva in pekarstva. Dogodek, ki se je odvil zadnji dan v maju, je letos obeležil že svojo 15. ponovitev in zato je bila prireditev še toliko bolj slavnostna.

Na govorniškem odru so se zvrstili vsi pomembnejši in vidnejši predstavniki živilske industrije, ki so predstavili svoje poglede na zakonodajne spremembe na področju akrilamidov in transmaščob ter svoje izzive in uspešne prakse na področju delovanja.

Veliko zanimanja sta poželi predstavitvi direktorice Uprave RS za varno hrano, Andreje Bizjak, ki je predstavila povzetek dela inšpekcijske službe za preteklo leto in predavanje dr. Tatjane Vrščaj Vodošek iz podjetja MercatorIP, ki je predstavila izzive s področja akrilamidov in transmaščob.

EUROFINS IN AKRILAMID

Že leta 2002 je švedski organ za varno hrano opozarjali na pojav akrilamida. Znano je, da se akrilamid pojavi v termično obdelani hrani, njegova količina je direktno povezana z višino temperature na kateri obdelamo hrano. Višja temperatura - višja prisotnost akrilamida.

Največ akrilamida se nahaja v hrani rastlinskega izvora. Našli so ga v večini pečenih, ocvrtih in praženih živil z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov (pečen, pražen krompir, čips, pomfrit, toast, keksi, krekerji, kruh, industrijsko predobdelana hrana …)

VPLIV NA ZDRAVJE

Raziskave so pokazale, da višji vnos akrilamida povečuje tveganje za razvoj rakavih obolenj. Kakšen vpliv ima akrilamid na naše zdravje ni znano, saj bi za natančne rezultate potrebovali obsežno in več let trajajočo raziskavo. Do sedaj zbrani zdravstveni dokazi pa nakazujejo na to, da akrilamid potencialno lahko vpliva na razvoj raka pri potrošnikih vseh starostnih skupin.