JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins raziskave okolja Slovenija >> Novice >> Virus se širi po zraku – razdalja večja od 10 metrov

Virus se širi po zraku – razdalja večja od 10 metrov

Sidebar Image

Slika okoli virusa Sars-CoV-2 postaja vse bolj jasna. Če smo še dva meseca nazaj mislili, da se prenaša iz človeka na človeka zgolj ob tesnem  telesnem stiku, so sedaj znanstveniki potrdili, da se virus prenaša tudi po zraku. Prav tako je jasno, da so razdalje in pa čas, ki jih je virus »sposoben« premagati ter se obdržati precejšnje. Mednarodna skupina 239 znanstvenikov je sporočila, da lahko kapljice v izdihanem zraku, ki so manjše od petih mikrometrov in vsebujejo virus, v zraku obvisijo tudi več ur ter se širijo več deset metrov daleč.

Tudi pretekla dognanja, ki so jih znanstveniki zagovarjali, da se bo virus v poletnih mesecih umiril so bila ovržena. Čeprav smo trenutno sredi poletja se število obolelih ne zmanjšuje in prav zaradi tega smo strokovnjaki iz podjetja Eurofins ERICo Slovenija za podjetja ter vse zdravstvene ustanove  pripravili program kako uspešno zaščititi  zaposlene. SAFER@WORK je zbor rešitev s katerimi odkrijemo morebitne kritične točke znotraj podjetja in za njih pripravimo ukrepe.

    

Naše rešitve vključujejo:

  • Oblikovanje in revizija protokolov za vzorčenje in testiranje, povezanih s COVID-19, ter akcijskih načrtov;
  • Z odkrivanjem odpadne vode odkrivanje potencialne prisotnosti virusa v skupinah na mestu ali v določeni skupnosti;
  • Testiranje prisotnosti virusa na vseh vrstah okoljskih površin na delovnem mestu z namenom zgodnjega odkrivanja potencialnih tveganj in spremljanja učinkovitosti čistilnih protokolov;
  • Testiranje zaposlenih, kadar je to potrebno in po odločitvi usposobljenega zdravnika, v skladu s smernicami zdravstvenih organov v vsaki državi (vključno s testiranjem PCR in / ali serološkim testiranjem na različna protitelesa);
  • Niz drugih rešitev, od zagotovil in svetovalnih storitev, ustreznega testiranja izdelkov ter orodij za samooceno ali e-izobraževanje.