JavaScript is disabled. Please enable to continue!

Mobile search icon
Eurofins raziskave okolja Slovenija >> Novice >> Zdravstvene / prehranske trditve

Zdravstvene / prehranske trditve

Sidebar Image

Izbira prehrambnih izdelkov ima tesno povezavo z našim zdravjem, deklaracije pa omogočajo, da informiran potrošnik prepozna in izbere ustrezno živilo glede na svoje potrebe in zahteve.
Zdravstvene in/ali prehranske trditve lahko prepričajo potrošnika, da v poplavi izdelkov izbere ravno vašega, saj z njimi lahko poudarite posebne in koristne učinke.

Nosilci živilske dejavnosti lahko uporabljajo odobrene zdravstvene trditve le, če izpolnjujejo zahteve, ki jih ureja Uredba (ES) št. 1924/2006 o prehranskih in zdravstvenih trditvah na živilih. Cilj teh zahtev je zagotoviti, da je vsaka trditev na oglaševanju živila jasna, točna in temelji na dokazih znanosti. Uporabijo se lahko samo trditve iz seznama Uredbe (ES) 432/2012 Primer trditve: „Vitamin C ima vlogo pri delovanju imunskega sistema", to trditev se lahko uporablja samo kadar vsebuje vsaj toliko C vitamina kot ga opredeljuje Priloga Direktive 90/496/EGS, deklaracija pa mora vsebovati tudi podatke o; ciljnemu prebivalstvu za zdravstveno trditev, izjavo o pomembnosti raznolike in uravnotežene prehrane in zdravega življenjskega sloga, količini in načinu uživanja, da dosežemo zatrjen ugoden učinek, če je to potrebno pa tudi osebe, ki se morajo izogibati izdelka, opozorilo kadar lahko pretirano uživanje predstavlja nevarnost za zdravje ter druge omejitve ali smernice za uporabo.



Zakonodaja EU dovoljuje tudi nekatere prehranske trditve, ki so natančno opredeljene in jih lahko uporabite, kadar izdelek izpolnjuje pogoje Uredbe (ES) 1924/2006 za navedbo prehranske trditve. Primer: „brez sladkorja" se lahko uporablja samo, kadar izdelek ne vsebuje več kot 0,5 g sladkorjev na 100 g/100 ml.
Naši strokovnjaki vam pomagajo pripraviti deklaracije, ki predstavijo prednosti vašega izdelka in prepričajo potrošnika hkrati pa so skladni z zakonodajo.

Seveda pa vam pomagamo tudi: z ustreznim poimenovanjem izdelka, pravilnim navajanjem sestavin, označevanjem alergenov, ustreznim navajanjem datuma uporabnosti, pogojev shranjevanja, navajanjem hranilnih vrednosti, navedbo porekla, izvora in drugo.

Nudimo vam :
- pregledi obstoječih deklaracij
- priprava deklaracije na podlagi produktne specifikacije, ki je lahko v različnih jezikih;
- prevode deklaracij

Več informacij o naših storitvah s področja deklaracij najdete na povezavi.

Pošljite nam elektronsko pošto na katralesjak@eurofins.com ali anaribic@eurofins.com